Radyo ile Maç Dinleme Keyfi

22 Şubat 2013

radyoda maç dinleGenelde maçı radyodan dinleyip birde evde izleyince aslında dinlerken heyecanlandığımız pozisyonların çokta heyecan verici olmadığını anlarız. radyoda maç anlatımının klasikleşmiş bazı kuralları vardır. Özellikle yayında birkaç tane maç varsa ve maçı anlatan spikerin sesi yavaşça azalmaya başlıyorsa o zaman diğer stadlarda gol olmuş demektir. ses giderek azalırken içimizdeki heyecan giderek artar. acaba bizim maçtamı gol var diye düşünülür. zevklidir radyoda maç dinlemek , tabi bazı terimleri anlayabiliyorsanız...örn(rakip yarı alana bakan dairenin sol iç boşluğu)
                               
Pozisyonları gözünde canlandırmak zor olsa da; maç izlenemeyen durumlarda kurtarıcıdır. bir de spikerler, pozisyonları çok abartmasa...

Hayal gücünü geliştiren eylem. ne maradonalar vardır takımınızda ne peleler. ceza sahasına girdiğinde ahh bir de golü bulabilse. kaçar mı lan oradan gol? oysa gerçekde gole çok uzaktır o posizyon.

Şayet spiker ercan taner, orhan ayhan gibi kaliteli isimlerse tadından yenmez.

Babayla maçı radyoda dinlerken radyonun bozulmasıyla garaja inilir ve 89 model broadwey! ın bloupunk! marka radyosunda 65 dk. maç dinlemeye devam edilir.

Daha sonra maç özet görüntüleri izlendiğinde, radyoda maçı anlatan spikerin heyecanlanarak anlattığı bir çok poziyonun aslında tv'den izlense ayağa bile kalkılmayacak pozisyonlar olduğu anlaşılır. *

Radyodan maç anlatan spikerler çok heyacanlı anlatmkatadır. Televizyondan sonrdan izlediğinde o pozisyonların o kadar heyacanlı olmadığını görürsün. Ayrıca gol olduğunu tribünlerdeki taraftarların gol diye bağırmasıyla anlarsın. Bazı spikerler de gol olduktan sonra sanırım gol olacak deyip kehanetemiz tuttu gibi cümleler ederler. Zaten lcd tv lerin olduğu 2010 da radyodan maçmı dinlenir.
                   
Hayalgücünü geliştirmek için ideal bir yoldur.
                   
1999-2000 sezonunda galatasarayın efsane uefa serüvenini takip ederek ilk defa başıma gelen durum. o dordmund maçı yokmu, hele mallorca maçı radyo başında babamla sanki tvden maç izler gibi kilitleniyorduk. finali trt vermişti canlı canlı izleme imkanımız olmuştu ama radyodan dinlediğimiz onca maçın tadını alamamıştık.
               
Spikerlerin,insanlar sıkılmasın maç dinlemeyi bırakmasın diye maçı abartartarak anlatması ile 90 dakika boyunca sürer gider.
                   
Sabri'yi müthiş bir vücut çalımı atarken, cristian baroni'yi rakip yarı sahaya top gönderirken hayal edebilmektir...

hayalgücüyle şekillenir yani...
                   
Ali Ferahbod gibi bir spiker tarafından dinliyorsanız en heyecansız maçı bile bol gol pozisyonlu kemik seslerinin duyulduğu bir maçmış gelebilir.

Eğer argo diyecek olursak bu Ali Ferahbod çok kolpacı poozisyon olmayan alanlarda bile hayali pozisyon yaratabilir ve ses tonu ile o heyecanı size yaşatabilir.
                   
Futbol severlere farklı bir heyecan tattıran, maç keyfini farklı şekilde yaşatan olaydır. Taraftar spikeri dinlerken bir yandan gözünde canlandırır futbolcuları, hakemi, o anı. Keyfi başkadır, başka.
               
Cuma gününden spor toto da oynadıysanız maçı radyo 1 (trt)den dinlemek elzemdir, nostaljiktir. (emekli amca mode on) şimdi iddaa var, betfair var, fromsport ile atdhe var da o günlerin tadı nerde mirim.
                   
Sipiker maçı öyle bir anlatır ki sanki yılın maçı ama daha sonra televizyondan özeti izleyince ne kadar sıkıcı ve durağan bir maç olduğunu anlarsınız. adam 5 metreden auta giden topu inanılmaz şut diye yutturmuştur size.
               
İnsanı futbolla ilgilenmese bile gaza getiren olaydır... hele bir de spiker iyiyse tadından yenmez, spikerin anlatması ile maçın görüntülerini kafanızda canlandırırken birden cezasahasına girerse oyuncular, spikerin coşması ile birlikte siz de coşarsınız. tanımasanız, etmeseniz bile oyuncuları, "hadi oğlum hadi lan at şu golü" diye heyecanlanmaya başlarsınız.

.

Benzer Konular

0 yorum:

Yorum Gönder